Proč je důležitá rychlost webu?

Proč je důležitá rychlost webu?

Zrychlete své stránky na maximum

V dnešní době, kdy stále více uživatelů přistupuje na internet prostřednictvím mobilních telefonů, je rychlost načítání stránek stále důležitější. Máloco totiž naštve uživatele víc, než když se stránka dlouho načítá. Pokud se stránka nenačte do několika sekund, návštěvník většinou odchází, a málo kdy se vrací. Dnešní uživatelé totiž chtějí všechno nejlépe okamžitě, včetně webových stránek. 

Podle statistik klesá míra konverze o 12% za každou sekundu, kterou trvá načítání webové stránky. Stejně tak exponenciálně roste i míra okamžitého opuštění stránky. Kvůli tomu, že vaše vytvořená webová stránka není dostatečně rychlá tak přicházíte nejen o potenciální zákazníky, ale díky velké míře opuštění stránek i o pozitivní hodnocení ze strany vyhledávačů, což dále zhorší vaší návštěvnost. Dostáváte se tak do začarovaného kruhu..

Jak zrychlit načítání webových stránek?

Nejčastějším zdrojem pomalého načítání bývají kromě pomalého hostingu příliš objemné komponenty stránky, například obrázky nebo grafické elementy. Snažte se proto omezit jejich velikost pomocí komprimace a úpravy rozměrů. Nahrávejte obrázky pouze v takové velikosti a rozlišení, jaké návštěvníci skutečně uvidí. Můžete použít i pokročilejší metody, například "lazy loading". Spočívá v tom, že se načtou pouze části stránky které jsou vidět, stažení ostatních je odloženo až do doby, kdy je uživatel potřebuje (například když posune stránku). 

Další brzdou, která často způsobuje pomalé načítání stránky je větší množství CSS souborů nebo javascriptů. Zkuste proto odstranit styly, které nutně nepotřebujete, a spojit CSS soubory do jednoho. Pokud používáte Wordpress, zkuste odinstalovat všechny nepotřebné pluginy, které vaši stránku zbytečně brzdí. Na druhou stranu máte ve Wordpressu k dispozici spoustu pluginů, které dokážou obsah stránky minimalizovat, a tím zrychlit její načítání.

Pořiďte kvalitní hosting

Web potřebuje rychlý, stabilní a spolehlivý server pro svůj chod. Díky tomu se bude vždy načítat rychle a bude dostupný uživatelům bez výpadků.
Našim klientům doporučujeme vlastní řešení webhostingu. Již od 100 Kč / měsíčně máte možnost webhostingu, včetně provozu emailových schránek a nonstop podpory serverů.

 

 

Další články